fbpx
Sernik pod pierzynką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik pod pierzynką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120

Składniki

Kruchy spód:

  • 160 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 130 g miękkiego masła
  • 2 żółtka (białka odłóż do bezy)

Masa serowa:

Beza:

  • 5 białek
  • 220 g cukru drobnego
  • szczypta soli

Przygotowanie

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

KROK 1: W misce umieść składniki na kruchy spód i zmiksuj na dużych obrotach, następnie zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Ciasto pokrój na plastry i wyłóż nim blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.

KROK 2: W misce umieść 3 jajka, 3 żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy i zmiksuj przez 3-4 minuty, aż uzyskasz jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj twaróg i miksuj do połączenia. W dzbanku wymieszaj mleko oraz budynie. Dodaj do masy serowej wraz z olejem i zmiksuj do połączenia. Gotową, rzadką masę przelej na upieczony spód, wstaw do piekarnika i piecz 60 minut w 170 stopniach C. 

KROK 3: Pod koniec pieczenia sernika przygotuj bezę. Biała ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. nie przerywając ubijania, aż uzyskasz sztywną i gęstą pianę.

KROK 4: Bezę wyłóż na sernik i wstaw z powrotem do piekarnika. Obniż temperaturę do 150 stopni C i piecz jeszcze 30 minut. Gotowe ciasto ostudź w piekarniku, uchylając lekko drzwiczki następnie wstaw na noc do lodówki.

Sernik pod pierzynką - Delektujemy.pl

Sernik pod pierzynką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+