2h 20 porcji Łatwy 30min
Malinowy uśmiech z kruszonką
Malinowy uśmiech z kruszonką

Malinowy uśmiech z kruszonką

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować malinowy uśmiech z kruszonką?

Jeśli chcecie podarować komuś coś prosto od serca, malinowy uśmiech sprawdzi się w zupełności.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temeratury 180°C (bez termoobiegu), a foremkę o wymiarach 25×30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i zagniatamy ciasto, aż uzyska konsystencję mokrego piasku.
  3. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto.
  4. Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części, zawijamy je w folię i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
  5. Po tym czasie jedną z części rozwałkowujemy i przekładamy do foremki.
  6. Spód pieczemy w piekarniku około 15 minut.
  7. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając po łyżce budyniu i cukru pudru.
  8. Na koniec ubijania, dodajemy ziarenka z wanilii oraz olej i przez chwilę miksujemy dalej na najniższych obrotach.
  9. Pianę budyniową wykładamy na ciasto, rozkładamy na niej maliny, a następnie ścieramy na tarce drugą część ciasta.
  10. Całość pieczemy przez 40 minut w 190°C (bez termoobiegu).
  11. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
  12. Ozdabiamy pikiem.

I jak, udało Wam się kogoś rozweselić?

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: