fbpx
Kujawiok - baba drożdżowa na Wielkanoc - 13 - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kujawiok - baba drożdżowa na Wielkanoc - 13
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 14
czas przygotowania: 210

Składniki

Ciasto:Do posmarowania:
  • 1 białko

Przygotowanie

Jaja i cukier ubijaj, aż będą puszyste. Rozpuść masło, połącz z mlekiem i dodaj do masy, wsyp drożdże i sól, wymieszaj. Wsyp mąkę i wyrabiaj mikserem ciasto około 8 minut na wolnych obrotach lub ręcznie kopyścią, aż będzie gęste i zwarte. Przykryj szczelnie i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Gdy wyrośnie, wmieszaj w ciasto rodzynki. Foremkę na babkę wysmaruj masłem i nałóż do niej ciasto, nie więcej niż pół foremki. Odstaw przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możesz wstawić do piekarnika rozgrzanego do 40 stopni. Gdy ciasto wyrośnie, posmaruj wierzch białkiem. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni. Ciasto jeszcze trochę podrośnie, ale dzięki temu, że powoli zacznie się nagrzewać, nie popęka. Piecz około 40 minut.

Kujawiok - baba drożdżowa na Wielkanoc - 13

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+