Składniki
Spód:
- 200 g kruchych ciastek
- 100 g masła, roztopionego
Masa serowa:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 g cukru pudru
- 50 g kremu pistacjowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- 3 łyżeczki żelatyny Delecta (lub odpowiednik w liściach)
- 50 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 30 g mielonych pistacji Bakalland do dekoracji
Przygotowanie
KROK 1: Ciastka zmiel w blenderze na drobny proszek. W misce wymieszaj zmielone ciastka z roztopionym masłem. Mieszankę równomiernie rozprowadź na dnie formy do tortu (o średnicy około 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, formując spód sernika. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
KROK 2: Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia. W międzyczasie ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. W osobnej misce delikatnie wymieszaj serek mascarpone z pastą pistacjową, sokiem z limonki i ekstraktem waniliowym.
KROK 3: Do masy serowej dodaj przestudzoną żelatynę, mieszając dokładnie, aby nie powstały grudki. Następnie delikatnie połącz masę serową z ubitą śmietaną.
KROK 4: Gotową masę wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. Wierzch sernika wyrównaj szpatułką lub łyżką. Sernik przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.
KROK 5: Przed podaniem sernik udekoruj całymi pistacjami i plasterkami limonki. Sernik pistacjowy na zimno jest gotowy do podania.