fbpx
Sernik pistacjowy na zimno - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik pistacjowy na zimno
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 30

Składniki

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek
  • 100 g masła, roztopionego

Masa serowa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g kremu pistacjowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 3 łyżeczki żelatyny Delecta (lub odpowiednik w liściach)
  • 50 ml gorącej wody

Dodatkowo:

Przygotowanie

KROK 1: Ciastka zmiel w blenderze na drobny proszek. W misce wymieszaj zmielone ciastka z roztopionym masłem. Mieszankę równomiernie rozprowadź na dnie formy do tortu (o średnicy około 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, formując spód sernika. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

KROK 2: Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia. W międzyczasie ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. W osobnej misce delikatnie wymieszaj serek mascarpone z pastą pistacjową, sokiem z limonki i ekstraktem waniliowym.

KROK 3: Do masy serowej dodaj przestudzoną żelatynę, mieszając dokładnie, aby nie powstały grudki. Następnie delikatnie połącz masę serową z ubitą śmietaną.

KROK 4: Gotową masę wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. Wierzch sernika wyrównaj szpatułką lub łyżką. Sernik przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.

KROK 5: Przed podaniem sernik udekoruj całymi pistacjami i plasterkami limonki. Sernik pistacjowy na zimno jest gotowy do podania.

Sernik pistacjowy na zimno

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+