Sernik pistacjowy na zimno - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik pistacjowy na zimno
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek
  • 100 g masła, roztopionego

Masa serowa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g kremu pistacjowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 3 łyżeczki żelatyny Delecta (lub odpowiednik w liściach)
  • 50 ml gorącej wody

Dodatkowo:

Przygotowanie

KROK 1: Ciastka zmiel w blenderze na drobny proszek. W misce wymieszaj zmielone ciastka z roztopionym masłem. Mieszankę równomiernie rozprowadź na dnie formy do tortu (o średnicy około 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, formując spód sernika. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

KROK 2: Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia. W międzyczasie ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. W osobnej misce delikatnie wymieszaj serek mascarpone z pastą pistacjową, sokiem z limonki i ekstraktem waniliowym.

KROK 3: Do masy serowej dodaj przestudzoną żelatynę, mieszając dokładnie, aby nie powstały grudki. Następnie delikatnie połącz masę serową z ubitą śmietaną.

KROK 4: Gotową masę wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. Wierzch sernika wyrównaj szpatułką lub łyżką. Sernik przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.

KROK 5: Przed podaniem sernik udekoruj całymi pistacjami i plasterkami limonki. Sernik pistacjowy na zimno jest gotowy do podania.

Sernik pistacjowy na zimno

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+