fbpx
Sernik na zimno cytrynowo-kokosowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik na zimno cytrynowo-kokosowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 240

Składniki

Ciasto:

  • 220 g herbatników zbożowych
  • 100 g stopionego masła
  • 2 łyżki masła orzechowego

Masa serowa:

Krem lemon curd:

Dekoracja:

  • 8 łyżek wiórków kokosowych Bakalland

Przygotowanie

KROK 1 - Herbatniki blendujemy na „mąkę” i mieszamy ze stopionym masłem i masłem orzechowym.

KROK 2 - Masą wykładamy spód tortownicy o średnicy około 25 cm. Formę warto wyłożyć folią spożywczą.

KROK 3 - Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzone mleko i sernik na zimno. Miksujemy na najwyższych obrotach dokładnie 4 minuty.

KROK 4 - Masę wykładamy na herbatnikowy spód.

KROK 5 - Dokładnie myjemy i osuszamy cytryny. Wyciskamy sok.

KROK 6 - Sok przelewamy do rondla, dodajemy cukry i jaja. Wszystko mieszamy trzepaczką. Dodajemy masło pokrojone na kawałki.

KROK 7 - Do większego garnka wlewamy trochę wody. Nakładamy na garnek miskę z masą – woda nie może dotykać jej dna. Zagotowujemy wodę i ustawiamy średnią moc palnika. Całość ogrzewamy, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa.

KROK 8 - Ogrzewamy i mieszamy masę coraz częściej, aż zgęstnieje i uzyska konsystencje budyniu. Powinno to zająć około 15 minut

KROK 9 - Kremówkę ubijamy z cukrem smak kokosowy Delecta i całość dodajemy do kremu lemon curd.

KROK 10 - Gotową masą cytrynowo-kokosową smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

KROK 11 - Sernik wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

 

Sernik na zimno cytrynowo-kokosowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+