fbpx
Sernik nowojorski - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik nowojorski
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 130 min.

Składniki

Spód:

  • 160 g herbatników
  • 100 g masła

Masa serowa:

Polewa:

  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 30 g cukru pudru

Przygotowanie

KROK 1: Formę natłuść, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.  Herbatniki pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż masę na spód tortownicy i dokładnie wyrównaj (użyłam do tego szklanki). Wstaw do piekarnika i piecz spód około 10 minut następnie odstaw do wystudzenia. 

KROK 2: Twaróg przełóż do miski i wymieszaj z cukrem oraz śmietanką. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia się składników. 

KROK 3: Zagotuj 1,5 litra wody. Na najniższym poziomie piekarnika wstaw naczynie z wodą. Masę serową przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika nad wodą. Piecz w 180 stopniach C przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz kolejne 80 minut. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku do całkowitego wystudzenia. 

KROK 4: Zimną śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem i wylej na ostudzony sernik. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. 

Sernik nowojorski to deser, który wprowadza w stan czystej rozkoszy i sprawia, że każda chwila z nim staje się wyjątkowym doświadczeniem. Wyobraź sobie delikatną, kremową masę serową, której aksamitna konsystencja rozpływa się w ustach, idealnie zbalansowaną subtelną słodyczą i nutą wanilii. Spód z kruchego ciasteczkowego ciasta dodaje kontrastu i doskonale uzupełnia całość.

Każdy kawałek to jak podróż do serca Nowego Jorku – pełnego energii, klasy i szyku. To ciasto nie tylko zachwyca smakiem, ale też swoim wyglądem – idealnie gładka powierzchnia, lekko zarumieniona na brzegach, aż prosi się, by sięgnąć po kolejny kawałek. Serwowany z owocowym sosem lub świeżymi owocami staje się prawdziwą eksplozją smaków, która na długo pozostaje w pamięci.

To deser, który doskonale pasuje zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i na leniwe popołudnie przy filiżance kawy. Sernik nowojorski to ucieleśnienie smaku doskonałego – dla każdego, kto chce podarować sobie chwilę kulinarnej przyjemności.

Sernik nowojorski - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Kąpiel wodna sprawia, że sernik piecze się równomiernie, nie pęka i zachowuje aksamitną, kremową konsystencję. Para wodna tworzy wilgotne środowisko w piekarniku, dzięki czemu masa serowa nie wysusza się ani nie traci swojej delikatności.

Sernik nowojorski

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+