fbpx
Beignets - francuskie pączki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Beignets - francuskie pączki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 25
czas przygotowania: 120

Składniki

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 g drożdży Delecta
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: W misce wymieszaj ciepłe mleko, wodę, cukier i drożdże. Odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną działać i powstanie piana.

KROK 2: Dodaj do mieszanki drożdżowej jajko, masło, sól i stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

KROK 3: Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Pokrój ciasto na kwadraty o boku około 5 cm.

KROK 4: W głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni C. Partiami smaż beignets przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż staną się złote i spuchną.

KROK 5: Wyjmij beignets z oleju i odsącz je na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe posyp obficie cukrem pudrem.

Beignets - francuskie pączki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+