fbpx
Drożdżowy listkowiec - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Drożdżowy listkowiec
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 5
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 380

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jaja (1 całe i 3 żółtka)
  • 150 g mleka
  • 100 g masła
  • 150 g masła klarowanego do przekładania i pieczenia
  • 1 saszetka drożdży instant Delecta
  • 60 g cukru
  • 10 g soli
Farsz:Dekoracja:

Przygotowanie

Jeden listek dla smaku, drugi listek na osłodę dnia, trzeci listek na deser... i tak do końca! A w tym cieście jest ich wiele. :)

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszamy mąkę z solą, cukrem i drożdżami.
  4. Wbijamy do mąki jajo i 3 żółtka.
  5. Rozpuszczamy masło i wlewamy do niego mleko.
  6. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto około 8 minut.
  7. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 2 godziny.
  8. Rodzynki moczymy we wrzątku przez około 30 minut i odcedzamy.
  9. Twaróg mieszamy z rodzynkami, cynamonem i miodem.
  10. Wykładamy ciasto na blat i wyrabiamy około minuty.
  11. Dzielimy na 6 części i formujemy z nich kulki, a potem odkładamy na bok przykryte ściereczką.
  12. Każdą kulkę rozwałkowujemy na przezroczysty placek, lekko podsypując odrobiną mąki.
  13. Każdy placek układamy na płótnie, wierzch smarujemy obficie roztopionym masłem klarowanym.
  14. Kładziemy następny płat, smarujemy go masłem i tak samo robimy z kolejnymi.
  15. Na ostatniej warstwie także posmarowanej masłem rozkładamy równomiernie masę twarogową.
  16. Roladę zwijamy jak ślimaka i wkładamy delikatnie do tortownicy.
  17. Przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na pół godziny.
  18. Polewamy obficie pozostałym masłem.
  19. Pieczemy około półtorej godziny.
  20. Jeszcze ciepłe ciasto wykańczamy płatkami migdałów.
  21. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Drożdżowy listkowiec

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+