Drożdżowy listkowiec

  • 0,0
  • Trudny
  • 6h 20min
  • 10 porcji
  • 3h 30min
  • 0
Drożdżowy listkowiec
Drożdżowy listkowiec

Drożdżowy listkowiec

  • 0,0
  • Trudny
  • 6h 20min
  • 10 porcji
  • 3h 30min
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jaja (1 całe i 3 żółtka)
  • 150 g mleka
  • 100 g masła
  • 150 g masła klarowanego do przekładania i pieczenia
  • 1 saszetka drożdży instant Delecta
  • 60 g cukru
  • 10 g soli

Farsz:

Dekoracja:

Jak przygotować listkowiec ?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Jeden listek dla smaku, drugi listek na osłodę dnia, trzeci listek na deser… i tak do końca! A w tym cieście jest ich wiele. 🙂

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszamy mąkę z solą, cukrem i drożdżami.
  4. Wbijamy do mąki jajo i 3 żółtka.
  5. Rozpuszczamy masło i wlewamy do niego mleko.
  6. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto około 8 minut.
  7. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 2 godziny.
  8. Rodzynki moczymy we wrzątku przez około 30 minut i odcedzamy.
  9. Twaróg mieszamy z rodzynkami, cynamonem i miodem.
  10. Wykładamy ciasto na blat i wyrabiamy około minuty.
  11. Dzielimy na 6 części i formujemy z nich kulki, a potem odkładamy na bok przykryte ściereczką.
  12. Każdą kulkę rozwałkowujemy na przezroczysty placek, lekko podsypując odrobiną mąki.
  13. Każdy placek układamy na płótnie, wierzch smarujemy obficie roztopionym masłem klarowanym.
  14. Kładziemy następny płat, smarujemy go masłem i tak samo robimy z kolejnymi.
  15. Na ostatniej warstwie także posmarowanej masłem rozkładamy równomiernie masę twarogową.
  16. Roladę zwijamy jak ślimaka i wkładamy delikatnie do tortownicy.
  17. Przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na pół godziny.
  18. Polewamy obficie pozostałym masłem.
  19. Pieczemy około półtorej godziny.
  20. Jeszcze ciepłe ciasto wykańczamy płatkami migdałów.
  21. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Drożdżowy listkowiec
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0