Sernik na zimno w słoiczkach
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
7
czas przygotowania:
160 min.
Składniki
Składniki:- 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
- 500 ml schłodzonego mleka
- 300 g truskawek
- 100 g borówek amerykańskich
- 50 ml wody
- 100 g jeżyn
- 50 g cukru
- 3 łyżeczki Dżemixu 3:1 Delecta
Przygotowanie
Klasyka wśród deserów. Nigdy nie straci stylu, smaku i wiernych fanów. Z nazwy zimny, a jednak rozpala serca smakoszów. Sernik na zimno nie wychodzi z mody i poleca się na lato! My serwujemy go w nieco unowocześnionej formie.
- Miksujemy przez 4 minuty sernik na zimno i schłodzone mleko.
- Przekładamy masę do słoiczków i odstawiamy na 2 godziny do stężenia.
- Kroimy truskawki na mniejsze kawałki.
- W rondlu przez około 10 minut gotujemy truskawki wymieszane z jeżynami, 50 ml wody, dżemixem i cukrem.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Wystudzoną konfiturę nakładamy na stężone serniczki.
- Dekorujemy świeżymi jeżynami.
- Do każdego słoiczka wbijamy pasujący pik.
Dalej jest pyszny, prawda? Tak smakują wakacje. Na dodatek sernik na zimno łączy pokolenia - już nasi dziadkowie i babcie nie potrafili mu się oprzeć!