PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Sernik na kruchym spodzie z orange curd - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 14
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • jajko
  • 130 g twardego masła

Masa serowa:

Orange curd:

  • ok. 125 ml wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 25 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 2-3 pomarańczy
  • 90 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 120 g cukru

Przygotowanie

KROK 1: Z podanych składników zagnieć szybko ciasto i wylep nim tortownicę. Wstaw do lodówki lub zamrażarki na Ok. 30 min. Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika 200 stopni ok. 10 minut. 
 
KROK 2: Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki krótko zmiksuj i wylej na podpieczony spód. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni bez termoobiegu następnie zmniejsz do 100 i piecz ok. 90 minut. 
 
KROK 3: Do naczynia żaroodpornego lub miski wlej sok z pomarańczy i cytryny oraz wsyp cukier.  Podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści. 
 
KROK 4: Do soku dodaj jajka i żółtka. Podgrzewaj, cały czas mieszając, by jajko się nie ścięło. Kiedy masa będzie już ciepła, przelej ją do garnka i podgrzewaj, nie przerywając mieszania, aż zgęstnieje. 
 
KROK 5: Orange curd przelej przez sito. Dodaj otartą skórkę z pomarańczy i zimne masło - zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji i schłodź. Gęsty curd wyłóż na sernik i udekoruj plastrami pomarańczy. 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy