Ciasto jogurtowe

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 20 porcji
  • 0
Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 20 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 500 g mąki pszennej
  • 140 ml oleju słonecznikowego
  • 140 ml syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 2 garści świeżych jagód

Jak przygotować ciasto jogurtowe?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Najlepsze ciasto powstaje wtedy, gdy włożymy w jego przygotowanie kawałek serca. A jeśli dodamy do niego jagody samodzielnie zebrane, tego serca będzie w cieście bardzo dużo.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Formę o wymiarach 21×30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W misce mieszamy mokre składniki (jogurt, olej, jaja, syrop klonowy).
  4. Dodajemy suche składniki (mąka, proszek) i dobrze mieszamy, by połączyć je ze sobą.
  5. Ciasto wykładamy do foremki, a na wierzch kładziemy owoce.
  6. Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.
  7. Wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  8. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  9. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Ciasto jogurtowe
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 48