1h 20 porcji Łatwy
Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

Składniki

Ciasto:

  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 500 g mąki pszennej
  • 140 ml oleju słonecznikowego
  • 140 ml syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 2 garści świeżych jagód

Jak przygotować ciasto jogurtowe?

Najlepsze ciasto powstaje wtedy, gdy włożymy w jego przygotowanie kawałek serca. A jeśli dodamy do niego jagody samodzielnie zebrane, tego serca będzie w cieście bardzo dużo.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Formę o wymiarach 21×30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W misce mieszamy mokre składniki (jogurt, olej, jaja, syrop klonowy).
  4. Dodajemy suche składniki (mąka, proszek) i dobrze mieszamy, by połączyć je ze sobą.
  5. Ciasto wykładamy do foremki, a na wierzch kładziemy owoce.
  6. Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.
  7. Wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  8. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  9. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...