Ciasto jogurtowe

1 h 20 porcji
Ciasto jogurtowe

Agnieszka Piaszczyńska, Dębiec:Ciasto jogurtowe najlepiej smakuje upieczone z własnoręcznie zebranych jagód.

Składniki

Ciasto:

  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 500 g mąki pszennej
  • 140 ml oleju słonecznikowego
  • 140 ml syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • świeże jagody

Wstęp

Ciasto jogurtowe najlepiej smakuje upieczone z własnoręcznie zebranych jagód.
I właśnie z tym zbieraniem przydarzyła mi się przygoda, którą będę pamiętać do końca życia.

Zrywając w lesie jagody, usłyszałam trzask. Podniosłam głowę i zamarłam.
Za mną, w odległości może 30 m, stał ogromny dzik.

Nie wiedziałam, co robić. Nie mogłam się ruszyć ze strachu.
Po prostu skamieniałam i patrzyłam na niego.
Na szczęście tylko popatrzył na mnie przez chwilę i odszedł w głąb lasu, może uznał mnie za drzewo.
Ja w tym samym momencie usiadłam na ziemi. Po dłuższej chwili trochę ochłonęłam i poszłam do domu.

Od tej pory nie chodzę do lasu sama.

Jak przygotować Ciasto jogurtowe?

W misce wymieszaj mokre składniki (jogurt, olej, jajko, syrop klonowy).
Dodaj suche składniki (mąka, proszek) i dobrze wymieszaj, by połączyć je ze sobą.

Wyłóż do foremki o wymiarach 21×30 cm.
Na wierzch połóż owoce.

Piecz w 180°C do suchego patyczka.

Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz