fbpx
Chlebek bananowy z orzechami brazylijskimi i daktylami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Chlebek bananowy z orzechami brazylijskimi i daktylami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 75

Składniki

Składniki:

Przygotowanie

Czy może być coś wspanialszego niż niespieszne śniadanie z pachnącym, domowym chlebem? Ten przepis to propozycja dla miłośników bakalii - sprawdzi się nie tylko jako podstawa pysznego śniadania, ale także jako przekąska na drugie śniadanie do pracy.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).
  2. Przygotowujemy wszystkie składniki - ważne, aby były w temperaturze pokojowej.
  3. Keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm smarujemy masłem i prószymy mąką pszenną.
  4. Mąkę, sodę oczyszczoną, sól, pokrojone orzechy i daktyle oraz cukier mieszamy dokładnie.
  5. W dużym naczyniu łączymy roztopione masło ze zblendowanymi lub pogniecionymi bananami, jajkiem i ekstraktem waniliowym.
  6. Do miski dodajemy wymieszane suche składniki i ponownie mieszamy.
  7. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy przez 50 - 60 minut.
  8. Patyczkiem sprawdzamy czy chlebek jest upieczony, a następnie wyciągamy i studzimy w formie.
  9. Dekorujemy pikiem.

Z takim śniadaniem dzień od razu staje się lepszy.

Chlebek bananowy z orzechami brazylijskimi i daktylami - Delektujemy.pl

Chlebek bananowy z orzechami brazylijskimi i daktylami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

ula

06-07-2023

Ocena:

Super przepis! Piekę prawie co tydzień

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+