1h 15min 10 porcji Łatwy
Chlebek bananowy z orzechami brazylijskimi i daktylami

Chlebek bananowy z orzechami brazylijskimi i daktylami

Składniki

Jak przygotować chlebek bananowy z orzechami brazylijskimi i daktylami?

Czy może być coś wspanialszego niż niespieszne śniadanie z pachnącym, domowym chlebem? Ten przepis to propozycja dla miłośników bakalii – sprawdzi się nie tylko jako podstawa pysznego śniadania, ale także jako przekąska na drugie śniadanie do pracy.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).
  2. Przygotowujemy wszystkie składniki – ważne, aby były w temperaturze pokojowej.
  3. Keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm smarujemy masłem i prószymy mąką pszenną.
  4. Mąkę, sodę oczyszczoną, sól, pokrojone orzechy i daktyle oraz cukier mieszamy dokładnie.
  5. W dużym naczyniu łączymy roztopione masło ze zblendowanymi lub pogniecionymi bananami, jajkiem i ekstraktem waniliowym.
  6. Do miski dodajemy wymieszane suche składniki i ponownie mieszamy.
  7. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy przez 50 – 60 minut.
  8. Patyczkiem sprawdzamy czy chlebek jest upieczony, a następnie wyciągamy i studzimy w formie.
  9. Dekorujemy pikiem.

Z takim śniadaniem dzień od razu staje się lepszy.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...