Babeczki z jabłkami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0
Babeczki z jabłkami

Babeczki z jabłkami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

Karmel:

  • 0,5 szklanki cukru
  • pół tabliczki białej czekolady
  • 20 g masła
  • 100 ml śmietanki kremówki

Dekoracje:

  • 1 jabłko

Jak przygotować babeczki z jabłkami?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Tarta jabłkowa to klasyk – może przenieść jej smak na babeczki? Krem z orzechami makadamia i domowy karmel wspaniale podkręcą smak jabłek.

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Jabłko kroimy w średniej wielkości kostkę.
  3. Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy olej i śmietanę, wsypujemy zawartość torebki z ciastem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, a na końcu dorzucamy jabłko.
  4. Do 12 foremek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
  5. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
  6. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  7. Na patelnię wsypujemy cukier i roztapiamy go do momentu, aż zbrązowieje i pojawią się bąbelki.
  8. Następnie dodajemy białą czekoladę połamaną w kostki, 2 łyżki masła i śmietankę.
  9. Całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
  10. W wysokiej misce umieszczamy masło, cukier puder i serek.
  11. Całość miksujemy na średnich obrotach aż do powstania gęstego kremu.
  12. Krem wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  13. Jabłko przekrawamy na pół, a każdą z połówek – na plasterki.
  14. Orzechy drobno siekamy.
  15. Na babeczkę nakładamy łyżką krem, dekorujemy wierzch plasterkiem jabłka i posypujemy obficie orzechami.
  16. Całość polewamy karmelem i wbijamy ulubiony pik.

Uwaga! Babeczki są niebezpiecznie pyszne!

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Babeczki z jabłkami
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0,0