1h 12 porcji Łatwy 30min
Babeczki z jabłkami

Babeczki z jabłkami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Karmel:

  • 0,5 szklanki cukru
  • pół tabliczki białej czekolady
  • 20 g masła
  • 100 ml śmietanki kremówki

Dekoracje:

  • 1 jabłko

Jak przygotować babeczki z jabłkami?

Tarta jabłkowa to klasyk – może przenieść jej smak na babeczki? Krem z orzechami makadamia i domowy karmel wspaniale podkręcą smak jabłek.

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Jabłko kroimy w średniej wielkości kostkę.
  3. Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy olej i śmietanę, wsypujemy zawartość torebki z ciastem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, a na końcu dorzucamy jabłko.
  4. Do 12 foremek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
  5. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
  6. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  7. Na patelnię wsypujemy cukier i roztapiamy go do momentu, aż zbrązowieje i pojawią się bąbelki.
  8. Następnie dodajemy białą czekoladę połamaną w kostki, 2 łyżki masła i śmietankę.
  9. Całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
  10. W wysokiej misce umieszczamy masło, cukier puder i serek.
  11. Całość miksujemy na średnich obrotach aż do powstania gęstego kremu.
  12. Krem wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  13. Jabłko przekrawamy na pół, a każdą z połówek – na plasterki.
  14. Orzechy drobno siekamy.
  15. Na babeczkę nakładamy łyżką krem, dekorujemy wierzch plasterkiem jabłka i posypujemy obficie orzechami.
  16. Całość polewamy karmelem i wbijamy ulubiony pik.

Uwaga! Babeczki są niebezpiecznie pyszne!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...