1h 30min 12 porcji Łatwy
Tort różano-kokosowy

Tort różano-kokosowy

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracja:

  • gałązka owocu róży

Jak przygotować tort różano-kokosowy?

Przewrotne połączenie smaków lata i jesieni może zaskoczyć niejednego łakomczucha. Tort różano-kokosowy nie tylko zaskakuje smakiem, ale w dodatku jest idealny zarówno na wyjątkową okazję, jak i popołudniową kawę z przyjaciółką.

  1. Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Mieszankę do wypieku biszkoptu miksujemy z jajami i wodą na gładką masę.
  3. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 40 minut.
  4. Po wystudzeniu ciasta kroimy je w połowie na dwie części.
  5. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę z torebką mixu.
  6. Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy łyżką.
  7. Górę ciasta smarujemy od spodu cienką warstwą marmolady, a pozostałą przekładamy na spód.
  8. Na marmoladę nakładamy warstwę z 3/4 kremu i przykrywamy górną połową ciasta.
  9. Boki i górę złożonego ciasta smarujemy resztą kremu i obficie obsypujemy wiórkami kokosowymi.
  10. Ozdabiamy pikiem.

Zaskakująco pyszne połączenie, prawda?

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: