fbpx
Sernik królewski - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik królewski
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto kakaowe:

Masa serowa:

Przygotowanie

KROK 1 - Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2 - Do głębokiej miski wsyp mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj jajka oraz masło pokrojone w kostkę.

KROK 3 - Miksuj na najwyższych obrotach przez 1-2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.

KROK 4 - Z ciasta uformuj kulę i podziel na 2 części. Jedną część owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Drugą część pokrój na plastry i wylep nimi dno formy. Podziurkuj ciasto widelcem.

KROK 5 - Przygotuj masę serową. Żółtka oddziel od białek. W głębokiej misce umieść miękkie masło, dodaj cukier i cukier wanilinowy i ucieraj przez 5 minut na puszystą masę. Dodawaj po 1 żółtku cały czas ucierając.

KROK 6 - Do masy dodawaj po łyżce twarogu, cały czas miksując. Na koniec dodaj budyń i razem zmiksuj.

KROK 7 - Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej. Wymieszaj delikatnie szpatułką. Gotową masę serową wyłóż na spód z ciasta.

KROK 8 - Drugą połowę ciasta wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyłóż na masę serową.

KROK 9 - Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 45 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw zamknięty przez 20 minut.

KROK 10 - Potem uchyl nieznacznie drzwiczki piekarnika na 30 minut. Po tym czasie możesz wyjąć sernik z piekarnika.

KROK 11 - Sernik królewski najlepiej jest schłodzić przed podaniem w lodówce.

Sernik królewski

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+