1h 30min 20 porcji Łatwy
Mini serniczki w czekoladzie

Mini serniczki w czekoladzie

Składniki

Spód:

  • 220 g ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g płatków owsianych, lekko rozdrobnionych w malakserze
  • 50 g masła (roztopionego)

Masa serowa:

  • 500 g twarogu tłustego sernikowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
  • 4 duże jajka
  • otarta skórka z 2 cytryn i sok z jednej z nich
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

Jak przygotować mini serniczki w czekoladzie?

W przygotowaniach do ważnego egzaminu bardzo ważne jest odpowiednie odżywanie. Słodki zastrzyk energii z pewnością pomoże zdać nawet najtrudniejszy test.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C (bez termoobiegu).
  2. Ciastka, rozdrobnione płatki owsiane oraz roztopione masło umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
  3. Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia i wysypujemy na nią masę ciasteczkową.
  4. Wyrównujemy, dokładnie uklepujemy dno formy i podpiekamy w piekarniku przez około 10 minut.
  5. W dzieży miksera umieszczamy wszystkie składniki na masę serową i miksujemy do powstania gładkiej masy (niezbyt długo).
  6. Następnie masę serową wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 160°C przez 40 – 45 minut.
  7. Po tym czasie zostawiamy w wyłączonym piekarniku do wystudzenia (bez uchylania drzwiczek).
  8. Po około godzinie sernik wyciągamy i schładzamy.
  9. Po kilku godzinach kroimy w kostkę, kładziemy na kratce.
  10. Polewę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  11. Wierzch ciasteczek ozdabiamy polewą i płatkami migdałów.
  12. W każdy kawałek wbijamy ulubiony pik.

 

Smacznego i powodzenia!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: