Składniki
Ciasto kakaowe:
- 320 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 110 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 200 g zimnego masła
Masa serowa:
- 4 jajka
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 1 cukier wanilinowy Delecta
- 1 kg mielonego twarogu z kubełka
- 1 budyń śmietankowy Delecta
Przygotowanie
KROK 1 - Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2 - Do głębokiej miski wsyp mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj jajka oraz masło pokrojone w kostkę.
KROK 3 - Miksuj na najwyższych obrotach przez 1-2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.
KROK 4 - Z ciasta uformuj kulę i podziel na 2 części. Jedną część owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Drugą część pokrój na plastry i wylep nimi dno formy. Podziurkuj ciasto widelcem.
KROK 5 - Przygotuj masę serową. Żółtka oddziel od białek. W głębokiej misce umieść miękkie masło, dodaj cukier i cukier wanilinowy i ucieraj przez 5 minut na puszystą masę. Dodawaj po 1 żółtku cały czas ucierając.
KROK 6 - Do masy dodawaj po łyżce twarogu, cały czas miksując. Na koniec dodaj budyń i razem zmiksuj.
KROK 7 - Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej. Wymieszaj delikatnie szpatułką. Gotową masę serową wyłóż na spód z ciasta.
KROK 8 - Drugą połowę ciasta wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyłóż na masę serową.
KROK 9 - Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 45 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw zamknięty przez 20 minut.
KROK 10 - Potem uchyl nieznacznie drzwiczki piekarnika na 30 minut. Po tym czasie możesz wyjąć sernik z piekarnika.
KROK 11 - Sernik królewski najlepiej jest schłodzić przed podaniem w lodówce.