fbpx
Sernik turboczekoladowy z bakaliami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik turboczekoladowy z bakaliami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

  • 1 opakowanie sernika z czekoladą Delecta
Ciasto
  • 1 jajo
  • 50 ml oleju
  • 25 ml mleka
  • mąka pszenna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier
  • kakao
Masa sernikowa
  • 3 jaja
  • 150 g margaryny
  • 500 g mielonego twarogu
  • cukier
Masa czekoladowa
  • 1 jajo
  • 75 g margaryny
  • Płatki czekoladowe Delecta
  • cukier
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • mąka pszenna
Polewa i dekoracje:

Przygotowanie

Sernik i czekolada to połączenie idealne. Mnóstwo czekolady, mnóstwo sera i bakalie. Ulubione, wybrane, te Wasze. To Wasz dzień. Ciasto (spód sernika):

  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo, olej i mleko, dokładnie mieszamy łyżką ok. 1 minuty.
  3. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką okrągłej tortownicy o śr. 24 cm.
  4. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 10 minut (do suchego patyczka).
  5. Na wystudzone ciasto wykładamy kolejne warstwy: masę sernikową i czekoladową.
  6. Rozpuszczamy oddzielnie: 150 g margaryny do masy sernikowej i 75 g margaryny do masy czekoladowej, studzimy.

Masa sernikowa:

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Mieszankę do masy sernikowej miksujemy z żółtkami, twarogiem i rozpuszczoną margaryną do uzyskania jednolitej masy.
  2. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.
  3. Gotową masę sernikową wykładamy na upieczony spód.

Masa czekoladowa (wierzch sernika):

  1. Do wysokiego naczynia wsypujemy zawartość torebki z masą czekoladową, dodajemy 1 jajo i rozpuszczoną margarynę, miksujemy ok. 2 minuty.
  2. Masę czekoladową wykładamy łyżką małymi porcjami na masę sernikową.
  3. Natychmiast wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka).

Dekoracja:

  1. Krople czekoladowe umieszczamy w rondlu, zostawiając 1 łyżkę do dekoracji, dodajemy ok. 50 ml mleka i rozpuszczamy.
  2. Przygotowaną polewą oblewamy ciasto.
  3. Przygotowujemy dekoracje z bakalii.
  4. Rozpuszczamy polewę czekoladową Delecta i zanurzamy w niej migdały, orzechy i daktyle.
  5. Odkładamy na pergamin aby zastygły, a następnie dekorujemy nimi wierzch ciasta.
  6. Na koniec posypujemy wszystko kroplami czekoladowymi.

Sernik i czekolada zachwycają każdego. Spróbuj przygotować sernik z nowej linii produktów La Chocolatiere i zostań mistrzem deserów w domu.  

Sernik turboczekoladowy z bakaliami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+