fbpx
Sernik kakaowy bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik kakaowy bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12-14
czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Spód:

  • 200 g ciemnych ciastek zbożowych
  • 80 g masła

Masa serowa:

Dekoracja:

  • wiórki czekoladowe
  • listki mięty

Przygotowanie

Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm

KROK 1: Spód: Ciasteczka zmiksuj lub rozgnieć na drobno. Wymieszaj z roztopionym masłem na konsystencję mokrego piasku. Wysyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze dociśnij (np. szklanką). Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy.

KROK 2: Żelatynę zalej wodą i odstaw na 5–10 min do napęcznienia. Następnie podgrzej delikatnie (np. w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), aż się rozpuści – nie gotuj. 

KROK 3: Śmietankę lekko ubij (ma być półsztywna). W osobnej misce wymieszaj twaróg, mascarpone, cukier puder, kakao, wanilię i sól – tylko do połączenia. Dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj szpatułką. Na końcu wlej cienką strużką letnią żelatynę, cały czas delikatnie mieszając.

KROK 4: Masę przełóż na schłodzony spód, wyrównaj. Wstaw do lodówki na min. 6 godzin (najlepiej całą noc).

KROK 5: Posyp wiórkami czekolady, oprósz kakao, dodaj orzechy lub listki mięty.

Sernik kakaowy bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+