Sernik kakaowy bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik kakaowy bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12-14
czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Spód:

  • 200 g ciemnych ciastek zbożowych
  • 80 g masła

Masa serowa:

Dekoracja:

  • wiórki czekoladowe
  • listki mięty

Przygotowanie

Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm

KROK 1: Spód: Ciasteczka zmiksuj lub rozgnieć na drobno. Wymieszaj z roztopionym masłem na konsystencję mokrego piasku. Wysyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze dociśnij (np. szklanką). Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy.

KROK 2: Żelatynę zalej wodą i odstaw na 5–10 min do napęcznienia. Następnie podgrzej delikatnie (np. w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), aż się rozpuści – nie gotuj. 

KROK 3: Śmietankę lekko ubij (ma być półsztywna). W osobnej misce wymieszaj twaróg, mascarpone, cukier puder, kakao, wanilię i sól – tylko do połączenia. Dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj szpatułką. Na końcu wlej cienką strużką letnią żelatynę, cały czas delikatnie mieszając.

KROK 4: Masę przełóż na schłodzony spód, wyrównaj. Wstaw do lodówki na min. 6 godzin (najlepiej całą noc).

KROK 5: Posyp wiórkami czekolady, oprósz kakao, dodaj orzechy lub listki mięty.

Sernik kakaowy bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+