Mini serniczki z galaretką

1 h 6 porcjiŁatwy

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Pobierz piki

Wstęp

Po wielu wspólnych latach w niektórych związkach zaczyna brakować drobnych gestów, dzięki którym atmosfera uczuć stale jest podsycana. A szkoda! Dziś propozycja prowokująca – do przytulenia, wzięcia za rękę, czy po prostu służenia ramieniem.

Jak przygotować mini serniczki z galaretką?

Przygotowuję płaskie naczynie (np. małą, niewysoką brytfankę) i wykładam je folią spożywczą. Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody, a następnie wylewam do naczynia i odkładam do całkowitego zastygnięcia. Galaretka powinna zastygnąć w formie blatu.

Następnie zagniatam kruche ciasto – wykorzystuję do tego mąkę, masło, jajko, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Przygotowuję foremki na tartaletki i wyklejam je kruchym ciastem. Tak przygotowaną bazę do serniczków odkładam na 30 min. do lodówki. Po tym czasie wysypuję na wierzch ciasta obciążenie w postaci fasoli i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągam ciasto, a temperaturę zmniejszam do 145 stopni.

Pora na masę serową – wszystkie składniki umieszczam w misie miksera i blenduję na gładko. Masę wylewam na podpieczone kruche spody i piekę przez ok. 40 minut. Upieczone serniczki odstawiam do wystudzenia.

Ostatni element deseru to dekoracja. Z galaretki wycinam obręczą koła i układam na gotowych serniczkach. Wierzch dekoruję pokrojonymi w plasterki owocami.