Mini serniczki z galaretką

1 h 30 min6 porcjiŁatwy

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 400 g twarogu sernikowego
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta

Dekoracja:

Inne:

  • fasola do obciążenia ciasta
Pobierz piki

Jak przygotować mini serniczki z galaretką?

Uwielbiany przez wszystkich sernik nie musi występować w poważnej formie ciasta. Dzisiejsza propozycja to sernik w formie mini, z wyjątkową dekoracją. Skusicie się?

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody.
  3. Wylewamy galaretkę do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą. Im niższe naczynie, tym lepiej. Odkładamy do całkowitego zastygnięcia.
  4. Łączymy składniki na kruche ciasto i zagniatamy.
  5. Przygotowujemy foremki na tartaletki i wyklejamy je kruchym ciastem.
  6. Bazę do serniczków odkładamy na 30 minut do lodówki.
  7. Wysypujemy na ciasto fasolę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  8. Wyciągamy ciasto i zmniejszamy temperaturę do 145°C.
  9. Blendujemy na gładko składniki na masę serową.
  10. Wylewamy masę na podpieczone kruche spody i pieczemy około 40 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  11. Wycinamy z galaretki koła i układamy na gotowych serniczkach.
  12. Dekorujemy serniczki owocami.
  13. Wbijamy ulubione piki. Gotowe!

Wybierzcie ulubione owoce i cieszcie się innowacyjną formą serniczków. Nie wszyscy muszą kochać wersję z rodzynkami!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...