fbpx
Sernik bez sera - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik bez sera
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki nerkowców (namoczonych przez noc)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Delecta
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/4 szklanki syropu klonowego (dla spodu)
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego (dla spodu)
  • szczypta soli

Przygotowanie

KROK 1: Rozpocznij od przygotowania spodu. W malakserze zmiksuj migdały i płatki owsiane na drobno zmieloną konsystencję. Dodaj syrop klonowy, rozpuszczony olej kokosowy i szczyptę soli, a następnie mieszaj do połączenia składników. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wciśnij, aby utworzyć równy spód. Wstaw do lodówki na 30 minut.

KROK 2: W blenderze wysokiej mocy zblenduj namoczone nerkowce, mleko kokosowe, syrop klonowy, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i rozpuszczony olej kokosowy na gładką i kremową masę.

KROK 3: Wyjmij formę ze spodem z lodówki i wylej na nią przygotowaną masę nerkowcową, równomiernie rozprowadzając. Delikatnie stuknij formą o blat, aby usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza.

KROK 4: Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 45 minut, aż masa będzie stabilna i lekko złocista.

KROK 5: Po upieczeniu pozwól sernikowi ostygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (aby uniknąć opadania). Następnie przenieś do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.

Sernik bez sera

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+