fbpx
Sernik bez sera - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik bez sera
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki nerkowców (namoczonych przez noc)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Delecta
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/4 szklanki syropu klonowego (dla spodu)
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego (dla spodu)
  • szczypta soli

Przygotowanie

KROK 1: Rozpocznij od przygotowania spodu. W malakserze zmiksuj migdały i płatki owsiane na drobno zmieloną konsystencję. Dodaj syrop klonowy, rozpuszczony olej kokosowy i szczyptę soli, a następnie mieszaj do połączenia składników. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wciśnij, aby utworzyć równy spód. Wstaw do lodówki na 30 minut.

KROK 2: W blenderze wysokiej mocy zblenduj namoczone nerkowce, mleko kokosowe, syrop klonowy, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i rozpuszczony olej kokosowy na gładką i kremową masę.

KROK 3: Wyjmij formę ze spodem z lodówki i wylej na nią przygotowaną masę nerkowcową, równomiernie rozprowadzając. Delikatnie stuknij formą o blat, aby usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza.

KROK 4: Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 45 minut, aż masa będzie stabilna i lekko złocista.

KROK 5: Po upieczeniu pozwól sernikowi ostygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (aby uniknąć opadania). Następnie przenieś do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.

Sernik bez sera

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+