Krok po kroku: Wieża croquembouche z eklerów

Krok po kroku: Wieża croquembouche z eklerów

Krok po kroku: Wieża croquembouche z eklerów

Krok 1

Pieczemy ciasto Karpatka wg instrukcji podanej na opakowaniu, dodając 4-5 jaj, 250ml wody i 125ml wody. Nadajemy im okrągły kształt.

Krok po kroku: Wieża croquembouche z eklerów

Krok 2

Przygotowujemy bitą śmietanę z 500ml schłodzonej śmietanki 30%. Wypełniamy nią eklery.

Krok po kroku: Wieża croquembouche z eklerów

Krok 3

Ze 150g cukru robimy karmel i każdego eklera nim smarujemy.

Krok po kroku: Wieża croquembouche z eklerów

Krok 4

„Kleiste” eklery kładziemy na talerzy od największych…

Krok po kroku: Wieża croquembouche z eklerów

Krok 5

… do najmniejszych, formując wieżę. Pamiętamy o karmelu!

Krok po kroku: Wieża croquembouche z eklerów

Krok 6

Gotową konstrukcję dekorujemy karmelem.