fbpx
Keks - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Keks
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 150 g miękkiego masła lub margaryny
  • 80 g szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z dodatkiem wanilii Delecta
  • 240 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 40 g rodzynek Bakalland
  • 40 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 60 g suszonych fig Bakalland
  • 50 g orzechów włoskich Bakalland
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczy Bakalland
  • 1 łyżka mąki do obtoczenia bakalii

Dekoracja:

Przygotowanie

KROK 1 - Figi i orzechy włoskie pokrój na małe kawałki. Suszone owoce umieść w miseczce, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odcedź.

KROK 2 - W głębokiej misce umieść masło lub margarynę i utrzyj mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawaj po 1 jajku.

KROK 3 - Dodaj cukier oraz cukier z dodatkiem wanilii i chwilę jeszcze miksuj. Dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

KROK 4 - Odcedzone owoce oraz posiekane orzechy wymieszaj z łyżką mąki i dodaj do ciasta. Wymieszaj całość do połączenia się składników.

KROK 5 - Keksówkę o wymiarach 12 x 20 cm posmaruj tłuszczem i obsyp mąka lub bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj wierzch.

KROK 6 - Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170*C i piecz ok. 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto zostaw do ostygnięcia.

KROK 7 - Do średniej miski wsyp zawartość torebki z lukrem, dodaj 15 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj.

KROK 8 - Ciasto polej lukrem i udekoruj skórką z pomarańczy, rodzynkami oraz orzechami włoskimi.

Keks

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+