Składniki
Ciasto:
- 200 g margaryny lub masła
- 1 opakowanie ciasta czekoladowego Delecta
- 4 jajka
- 200 ml wody
Masa mleczna:
- 1/2 szklanki mleka
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 330 g mleka w proszku
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady mlecznej
- 5 łyżek mleka
- do dekoracji: świeże maliny
Przygotowanie
KROK 1: Masło lub margarynę rozpuść i odstaw do ostudzenia. W dużej misce umieść zawartość opakowania z ciastem czekoladowym, przestudzone masło, jajka oraz wodę. Miksuj na wysokich obrotach przez 4 minuty.
KROK 2: Ciasto przelej do formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. Upieczone ciasto odstaw na kratkę do ostudzenia. Wyjmij z formy i przetnij wzdłuż na dwa blaty.
KROK 3: Aby zrobić masę mleczną, umieść w rondelku mleko, cukier oraz cukier wanilinowy. Zagotuj ciągle mieszając. Odstaw do ostudzenia. W misce umieść masło i utrzyj mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj mleko z cukrem na zmianę z mlekiem w proszku, miksując za każdym razem masę do połączenia składników. Gotową masę mleczną rozsmaruj na jednym blacie ciasta, przykryj drugim i dociśnij.
KROK 4: Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z mlekiem w kąpieli wodnej. Polej ciasto polewą i wstaw do lodówki, aby stężała. Gotowe ciasto pokrój na kwadraty i udekoruj świeżymi malinami.