fbpx
Ciasto milky way - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto milky way
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:

Masa mleczna:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 170 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 330 g mleka w proszku

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 5 łyżek mleka
  • do dekoracji: świeże maliny

Przygotowanie

KROK 1: Masło lub margarynę rozpuść i odstaw do ostudzenia. W dużej misce umieść zawartość opakowania z ciastem czekoladowym, przestudzone masło, jajka oraz wodę. Miksuj na wysokich obrotach przez 4 minuty.

KROK 2: Ciasto przelej do formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. Upieczone ciasto odstaw na kratkę do ostudzenia. Wyjmij z formy i przetnij wzdłuż na dwa blaty.

KROK 3: Aby zrobić masę mleczną, umieść w rondelku mleko, cukier oraz cukier wanilinowy. Zagotuj ciągle mieszając. Odstaw do ostudzenia. W misce umieść masło i utrzyj mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj mleko z cukrem na zmianę z mlekiem w proszku, miksując za każdym razem masę do połączenia składników. Gotową masę mleczną rozsmaruj na jednym blacie ciasta, przykryj drugim i dociśnij.

KROK 4: Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z mlekiem w kąpieli wodnej. Polej ciasto polewą i wstaw do lodówki, aby stężała. Gotowe ciasto pokrój na kwadraty i udekoruj świeżymi malinami.

Ciasto milky way - Delektujemy.pl

Ciasto milky way

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+