Sernik jarmużowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik jarmużowy
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 150 min.

Składniki

Ciasto:
  • 250 g twarogu
  • 250 g jogurtu pitnego waniliowego
  • 200 g jarmużu
  • 1 średnie jabłko
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki otrąb zbożowych
  • 75-100 ml stewii
  • kilka kropel aromatu waniliowego Delecta
Dekoracja:
  • gałązka porzeczki

Przygotowanie

Kuchnia to takie małe laboratorium, w którym możemy popuścić wodze fantazji. Pozornie niepasujące do siebie składniki potrafią stworzyć coś wspaniałego, wystarczy odrobina kreatywności.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C (bez termoobiegu), a keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy jarmuż i gotujemy do miękkości. Przelewamy zimną wodą i odsączamy na sicie.
  3. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą.
  4. Twaróg mielimy 2 razy i przeciskamy przez sitko.
  5. Jabłko myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do misy malaksera.
  6. Dodajemy jarmuż i zalewamy całość jogurtem. Miksujemy do uzyskania purée.
  7. Stopniowo dodajemy twaróg, otręby i dalej miksujemy do połączenia.
  8. Żółtka mieszamy z aromatem i dodajemy do masy sernikowej, krótko miksując do połączenia składników.
  9. Dosładzamy stewią i lekko mieszamy.
  10. Wylewamy masę twarogową i wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut.
  11. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik na 15 minut, następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do wystudzenia.
  12. Na gotowy sernik kładziemy gałązkę porzeczki i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  13. Ozdabiamy pikiem.

Zaskakujący sernik, prawda?

Sernik jarmużowy

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+