fbpx
Sernik jarmużowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik jarmużowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 150

Składniki

Ciasto:
  • 250 g twarogu
  • 250 g jogurtu pitnego waniliowego
  • 200 g jarmużu
  • 1 średnie jabłko
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki otrąb zbożowych
  • 75-100 ml stewii
  • kilka kropel aromatu waniliowego Delecta
Dekoracja:
  • gałązka porzeczki

Przygotowanie

Kuchnia to takie małe laboratorium, w którym możemy popuścić wodze fantazji. Pozornie niepasujące do siebie składniki potrafią stworzyć coś wspaniałego, wystarczy odrobina kreatywności.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C (bez termoobiegu), a keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy jarmuż i gotujemy do miękkości. Przelewamy zimną wodą i odsączamy na sicie.
  3. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą.
  4. Twaróg mielimy 2 razy i przeciskamy przez sitko.
  5. Jabłko myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do misy malaksera.
  6. Dodajemy jarmuż i zalewamy całość jogurtem. Miksujemy do uzyskania purée.
  7. Stopniowo dodajemy twaróg, otręby i dalej miksujemy do połączenia.
  8. Żółtka mieszamy z aromatem i dodajemy do masy sernikowej, krótko miksując do połączenia składników.
  9. Dosładzamy stewią i lekko mieszamy.
  10. Wylewamy masę twarogową i wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut.
  11. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik na 15 minut, następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do wystudzenia.
  12. Na gotowy sernik kładziemy gałązkę porzeczki i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  13. Ozdabiamy pikiem.

Zaskakujący sernik, prawda?

Sernik jarmużowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+