30min 12 porcji 4h
Czekoladowe krówki-ciągutki z suszonymi owocami

Czekoladowe krówki-ciągutki z suszonymi owocami

Składniki

Nadzienie:

Jak przygotować czekoladowe krówki-ciągutki?

Któż nie kocha krówek? Te w wersji czekoladowej, z dodatkiem suszonych owoców, skradną serce nie tylko maluchów.

  1. Wykładamy papierem do pieczenia kwadratowe naczynia o bokach około 15 x 15 cm lub 20 x 20 cm.
  2. W kąpieli wodnej umieszczamy czekoladę wraz z masłem i masą krówkową, a całość doprawiamy solą.
  3. Podgrzewamy masę, aż krem się roztopi, a następnie zostawiamy na palniku jeszcze przez około 8-10 minut.
  4. Masę zdejmujemy z ognia i mieszamy z suszonymi owocami.
  5. Wylewamy krem do formy i odstawiamy do lodówki na 3-5 godzin.
  6. Zastygniętą masę kroimy nożem w kwadratowe kawałki.
  7. Przed podaniem dekorujemy krówki pikiem.

Ciągutki świetnie nadają się na prezent – wystarczy wyciąć z ozdobnego kartonu dno o dowolnych wymiarach, poukładać krówki i zawinąć słodycze w przezroczystą folię. Na pewno dadzą obdarowanemu wiele radości.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...