Sękacz w polewie czekoladowej
Składniki
- 250 g masła, miękkiego
- 250 g cukru drobnego
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego Delecta
- 6 jajek
- 4 łyżki wódki lub innego alkoholu
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- polewa z mlecznej czekolady Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Białka oddziel od żółtek. W misce umieść masło, cukier i cukier wanilinowy i utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj po 1 żółtku i dalej ucieraj. Na koniec dodaj alkohol.
KROK 2: Wymieszaj razem mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dodawaj je do masy po łyżce, ucierając na małych obrotach miksera. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj je do masy.
KROK 3: Piekarnik nagrzej do 220 stopni C. (grzałka góra - dół). Formę keksową o wymiarach 28 x 15 cm lub kwadratową 20 x 20 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 4: Nałóż ok. 2-3 łyżki ciasta i rozsmaruj równomiernie na dnie formy. Ciasto upiecz na złoty kolor przez 3-4 minuty. Nie spuszczaj ciasta z oka, ponieważ szybko się rumieni. Formę wyjmij z piekarnika i nałóż kolejne 2-3 łyżki ciasta. Piecz kolejne 3 minuty na złoty kolor. Powtarzaj czynności do wyczerpania ciasta. Na koniec zmniejsz temperaturę do 180 stopni C, przenieś formę z ciastem na najniższą półkę w piekarniku i piecz jeszcze 5 minut.
KROK 5: Gotowe ciasto wyjmij z formy i odstaw do ostygnięcia.
KROK 6: Opakowanie z polewą czekoladową zanurz przez 5 minut w misce z gorącą wodą, aby polewa stała się płynna. Polej nią sękacz. Przed podaniem pokrój na kwadraty.