Biszkopt z olejem - jasny i wilgotny
Trudność:
2
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60
Składniki
- 5 jajek w temperaturze pokojowej
- 180 g cukru
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki wody
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
KROK 2: Stopniowo po 1 łyżce dodaj cukier, ciągle miksując. Żółtka roztrzep i stopniowo dodawaj do białek, na przemian z olejem oraz wodą.
KROK 3: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do piany i delikatnie wymieszaj szpatułką.
KROK 4: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto i piecz ok. 35-40 minut w temperaturze 160 stopni C.
KROK 5: Gdy biszkopt się upiecze, uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw na kilkanaście minut. Następnie wyjmij biszkopt z piekarnika i całkowicie ostudź.
KROK 6: Ostrym nożem odkrój biszkopt od tortownicy, wyjmij z formy i zdejmij papier. W zależności od przeznaczenia możesz pokroić biszkopt na 2 lub 3 blaty.