fbpx
Biszkopt z olejem - jasny i wilgotny - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkopt z olejem - jasny i wilgotny
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 180 g cukru
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki wody
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta

Przygotowanie

KROK 1: Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.

KROK 2: Stopniowo po 1 łyżce dodaj cukier, ciągle miksując. Żółtka roztrzep i stopniowo dodawaj do białek, na przemian z olejem oraz wodą.

KROK 3: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do piany i delikatnie wymieszaj szpatułką.

KROK 4: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto i piecz ok. 35-40 minut w temperaturze 160 stopni C.

KROK 5: Gdy biszkopt się upiecze, uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw na kilkanaście minut. Następnie wyjmij biszkopt z piekarnika i całkowicie ostudź.

KROK 6: Ostrym nożem odkrój biszkopt od tortownicy, wyjmij z formy i zdejmij papier. W zależności od przeznaczenia możesz pokroić biszkopt na 2 lub 3 blaty.

Biszkopt z olejem - jasny i wilgotny - Delektujemy.pl

Biszkopt z olejem - jasny i wilgotny

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+