fbpx
Róż i już! - karpatka różana - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Róż i już! - karpatka różana
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
  • szczypta czerwonego spożywczego barwnika w proszku
Nadzienie:Dekoracja:

Przygotowanie

Skoro bukiet róż potrafi przywołać uśmiech na twarzy, to co dopiero patera pełna karpatki różanej!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Dwie blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i odrobinę barwnika spożywczego, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
  6. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  7. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
  8. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  9. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  10. Marmoladę rozpuszczamy w 500 ml wody i gotujemy, a następnie zdejmujemy z ognia i czekamy 5 minut, aż lekko się wystudzi.
  11. Do gorącego płynu wsypujemy 2 galaretki i mieszamy, a później odstawiamy do wystudzenia.
  12. Dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy połową przygotowanego kremu.
  13. Na krem kładziemy schłodzoną, gęstą masę różaną, a na koniec pozostałą część kremu.
  14. Wierzch ciasta przykrywamy górną warstwą ciasta.
  15. Karpatkę posypujemy cukrem pudrem i posypką Decorada.
  16. Dekorujemy pikiem.

Już jeden kawałek wystarcza, by uśmiechnąć się od ucha do ucha.

Róż i już! - karpatka różana - Delektujemy.pl

Róż i już! - karpatka różana

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+