1h 12 porcji Łatwy
Róż i już! – karpatka różana

Róż i już! – karpatka różana

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
  • szczypta czerwonego spożywczego barwnika w proszku

Nadzienie:

Dekoracja:

Jak przygotować karpatkę różaną?

Skoro bukiet róż potrafi przywołać uśmiech na twarzy, to co dopiero patera pełna karpatki różanej!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220oC (bez termoobiegu).
  2. Dwie blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i odrobinę barwnika spożywczego, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
  6. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  7. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
  8. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  9. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  10. Marmoladę rozpuszczamy w 500 ml wody i gotujemy, a następnie zdejmujemy z ognia i czekamy 5 minut, aż lekko się wystudzi.
  11. Do gorącego płynu wsypujemy 2 galaretki i mieszamy, a później odstawiamy do wystudzenia.
  12. Dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy połową przygotowanego kremu.
  13. Na krem kładziemy schłodzoną, gęstą masę różaną, a na koniec pozostałą część kremu.
  14. Wierzch ciasta przykrywamy górną warstwą ciasta.
  15. Karpatkę posypujemy cukrem pudrem i posypką Decorada.
  16. Dekorujemy pikiem.

Już jeden kawałek wystarcza by uśmiechnąć się od ucha do ucha.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: