1h 30min 24 porcji Łatwy 1h
Razowe ciasto drożdżowe z owocami
Razowe ciasto drożdżowe z owocami

Razowe ciasto drożdżowe z owocami

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki razowej
  • 250 ml mleka
  • 4 jaja
  • 130 g brązowego cukru
  • 80 g drożdży
  • 60 g masła
  • 40 ml oleju
  • 400 g truskawek
  • 400 g rabarbaru
  • 200 g czereśni

Kruszonka:

Jak przygotować razowe ciasto z owocami?

Ciasto drożdżowe to klasyka gatunku – z kruszonką i ulubionymi owocami oraz szklanką mleka potrafi przywrócić nas do czasów dzieciństwa u babci.

  1. Drożdże rozpuszczamy w połowie podgrzanego do 36°C mleka.
  2. Dodajemy 3 łyżki cukru i 100 g mąki. Odstawiamy na 10 minut.
  3. Do stopionego masła dodajemy olej, cukier i resztę mleka, podgrzewamy.
  4. Do zaczynu dodajemy mąkę i jaja.
  5. Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką przez 5 minut, dodajemy mieszankę maślaną.
  6. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  8. Truskawki i rabarbar oczyszczamy, rabarbar kroimy, a czereśnie drylujemy. Można dodać do ciasta także inne, sezonowe owoce.
  9. Na wierzchu ciasta układamy przygotowane owoce.
  10. Z masła, mąki, cukru i cukru cynamonowego wyrabiamy kruszonkę, posypujemy wierzch ciasta.
  11. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 45 minut.
  12. Gotowe ciasto dekorujemy ulubionym pikiem.

Ciasto drożdżowe smakuje każdemu pokoleniu – wystarczy je przygotować i tylko patrzeć jak szybko znika. 🙂

 

Średnia: 4,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: