fbpx
Tarta ze śliwkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta ze śliwkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajko
  • 100 g zimnej margaryny
  • 1‒2 łyżki mąki pszennej do podsypania
  • 1 łyżka bardzo drobno zmielonej kawy
Nadzienie:
  • 500 g śliwek
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie polewy o smaku ciemnej czekolady Delecta
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0.5 łyżeczki kardamonu
  • 5 łyżek powideł śliwkowych

Przygotowanie

Kiedy jesienny chłód coraz bardziej daje się we znaki, a krople deszczu coraz częściej uderzają o blaszany parapet, nie ma wątpliwości, że nadeszła pora na rozgrzewające słodkości.
  1. Piekarnik nagrzewamy do 190°C (bez termoobiegu).
  2. Mieszankę do wypieku ciasta kruchego łączymy z jajem, tłuszczem, kawą, szybko wyrabiając na jednolitą masę.
  3. Ciastem wyklejamy formę (o średnicy 24 cm) i lekko nakłuwamy widelcem.
  4. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut.
  5. Podpieczony spód studzimy i smarujemy powidłami śliwkowymi.
  6. W misce mieszamy śmietanę, kardamon, cynamon i żółtko.
  7. Masę wylewamy na warstwę powideł.
  8. Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 25 minut.
  9. Ciasto studzimy, po czym wylewamy na nie polewę o smaku ciemnej czekolady.
  10. Umyte śliwki drylujemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  11. Pokrojone śliwki smażymy na maśle z cukrem przez około 15 minut na średnim ogniu.
  12. Podsmażone owoce układamy na polewie.
  13. Ozdabiamy dowolnie wybranym pikiem.
Podajemy na ciepło lub na zimno, w zależności od pogody za oknem. :)

Tarta ze śliwkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

aneta

06-07-2023

Ocena:

Super przepis, na pewno zrobię jeszcze wiele razy

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+