1h 30min 12 porcji Łatwy
Beza z kremem mango, grapefruitem i miętą

Beza z kremem mango, grapefruitem i miętą

Składniki

Ciasto:

  • 6 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego

Nadzienie:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ½ owocu mango
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka żelatyny Delecta
  • 1 grapefruit

Dekoracja:

  • świeża mięta
Do przygotowania bezy możesz wykorzystać także opakowanie bezy Delecta

Jak przygotować bezę z kremem mango?

Bezowa korona z kremem mango, grapefruitem i miętą, to najlepszy deser na słonecznie dni. Orzeźwiający, lekki, a przede wszystkim pyszny.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140ºC (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
  4. Kiedy piana zacznie sztywnieć dodajemy ocet.
  5. Gotową bezę wykładamy na dno tortownicy.
  6. Wstawiamy ciasto na godzinę do piekarnika, a następnie, bez otwierania drzwiczek, suszymy bezę do momentu wychłodzenia piekarnika.
  7. Mango blendujemy z dodatkiem kurkumy na gładką masę.
  8. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do zblendowanego mango.
  9. Owoce ponownie blendujemy, aby żelatyna się rozprowadziła.
  10. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  11. Dodajemy do niej przecier z mango i dokładnie mieszamy łyżką.
  12. Grapefruita obieramy ze skórki i błon tak, aby pozostał sam miąższ.
  13. Na upieczonej i wystudzonej bezie układamy krem.
  14. Wierzch kremu posypujemy kawałkami grapefruita i miętą.
  15. Dekorujemy pikiem.

Beza najlepiej smakuje w ogrodzie, koniecznie w towarzystwie przyjaciół.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: