fbpx
Beza z kremem mango, grapefruitem i miętą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Beza z kremem mango, grapefruitem i miętą
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:
  • 6 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
Nadzienie:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ½ owocu mango
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka żelatyny Delecta
  • 1 grapefruit
Dekoracja:
  • świeża mięta

Przygotowanie

Bezowa korona z kremem mango, grapefruitem i miętą, to najlepszy deser na słonecznie dni. Orzeźwiający, lekki, a przede wszystkim pyszny.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140ºC (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
  4. Kiedy piana zacznie sztywnieć dodajemy ocet.
  5. Gotową bezę wykładamy na dno tortownicy.
  6. Wstawiamy ciasto na godzinę do piekarnika, a następnie, bez otwierania drzwiczek, suszymy bezę do momentu wychłodzenia piekarnika.
  7. Mango blendujemy z dodatkiem kurkumy na gładką masę.
  8. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do zblendowanego mango.
  9. Owoce ponownie blendujemy, aby żelatyna się rozprowadziła.
  10. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  11. Dodajemy do niej przecier z mango i dokładnie mieszamy łyżką.
  12. Grapefruita obieramy ze skórki i błon tak, aby pozostał sam miąższ.
  13. Na upieczonej i wystudzonej bezie układamy krem.
  14. Wierzch kremu posypujemy kawałkami grapefruita i miętą.
  15. Dekorujemy pikiem.

Beza najlepiej smakuje w ogrodzie, koniecznie w towarzystwie przyjaciół.

Beza z kremem mango, grapefruitem i miętą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+