Razowe ciasto drożdżowe z owocami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki razowej
  • 250 ml mleka
  • 4 jajka
  • 130 g brązowego cukru
  • 80 g drożdży
  • 60 g masła
  • 40 ml oleju
  • 400 g oczyszczonych truskawek
  • 400 g pokrojonego w kostkę obranego rabarbaru
  • 200 g wydrylowanych czereśni
  • 1 kg dowolnych owoców
  • Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 60 g mąki
  • 60 g cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe to klasyka gatunku - z kruszonką i ulubionymi owocami oraz szklanką mleka potrafi przywrócić nas do czasów dzieciństwa u babci.
  1. Drożdże rozpuszczamy w połowie podgrzanego do 36°C mleka.
  2. Dodajemy 3 łyżki cukru i 100 g mąki. Odstawiamy na 10 minut.
  3. Do stopionego masła dodajemy olej, cukier i resztę mleka, podgrzewamy.
  4. Do zaczynu dodajemy mąkę i jaja.
  5. Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką przez 5 minut, dodajemy mieszankę maślaną.
  6. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  8. Truskawki i rabarbar oczyszczamy, rabarbar kroimy, a czereśnie drylujemy. Można dodać do ciasta także inne, sezonowe owoce.
  9. Na wierzchu ciasta układamy przygotowane owoce.
  10. Z masła, mąki, cukru i cukru cynamonowego wyrabiamy kruszonkę, posypujemy wierzch ciasta.
  11. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 45 minut.
  12. Gotowe ciasto dekorujemy ulubionym pikiem.
Ciasto drożdżowe smakuje każdemu pokoleniu - wystarczy je przygotować i tylko patrzeć jak szybko znika. :) 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy