Razowe ciasto drożdżowe z owocami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
24
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 500 g mąki razowej
- 250 ml mleka
- 4 jajka
- 130 g brązowego cukru
- 80 g drożdży
- 60 g masła
- 40 ml oleju
- 400 g oczyszczonych truskawek
- 400 g pokrojonego w kostkę obranego rabarbaru
- 200 g wydrylowanych czereśni
- 1 kg dowolnych owoców
- Kruszonka:
- 50 g masła
- 60 g mąki
- 60 g cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe to klasyka gatunku - z kruszonką i ulubionymi owocami oraz szklanką mleka potrafi przywrócić nas do czasów dzieciństwa u babci.
- Drożdże rozpuszczamy w połowie podgrzanego do 36°C mleka.
- Dodajemy 3 łyżki cukru i 100 g mąki. Odstawiamy na 10 minut.
- Do stopionego masła dodajemy olej, cukier i resztę mleka, podgrzewamy.
- Do zaczynu dodajemy mąkę i jaja.
- Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką przez 5 minut, dodajemy mieszankę maślaną.
- Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Truskawki i rabarbar oczyszczamy, rabarbar kroimy, a czereśnie drylujemy. Można dodać do ciasta także inne, sezonowe owoce.
- Na wierzchu ciasta układamy przygotowane owoce.
- Z masła, mąki, cukru i cukru cynamonowego wyrabiamy kruszonkę, posypujemy wierzch ciasta.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 45 minut.
- Gotowe ciasto dekorujemy ulubionym pikiem.