Jak przygotować bakaliowy sernik?
Zdarzyło się Wam w świątecznej gonitwie pomylić miski i posolić keksa lub posłodzić sałatkę jarzynową? Na szczęście są takie przepisy, w których pomyłka nie zaszkodzi, a pik wszystko wynagrodzi.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Mieszamy mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i kakao.
- Dodajemy zimną margarynę pokrojoną w kostkę i mieszamy z mąką, by uzyskać konsystencję mokrego piasku.
- Dodajemy żółtka i jedną łyżkę śmietany, szybko wyrabiając ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, dodajemy jeszcze jedną łyżkę śmietany.
- Schładzamy w zamrażarce przez 30 minut.
- 3/4 ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej blaszki.
- Oddzielamy żółtka od białek, żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy wanilię, masło, mąkę pszenną i ziemniaczaną, a białka ubijamy oddzielnie ze szczyptą soli.
- Łączymy obie masy i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
- Na koniec dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy.
- Masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód.
- Aby ciasto wyglądało efektownie, rozwałkowujemy pozostałe ciasto, dzielimy na małe kawałki i układamy na masie.
- Sernik wstawiamy do piekarnika na około 75 minut.
- Przed serwowaniem dekorujemy pikiem.
Na taką słodką pomyłkę keksowo-sernikową można z uśmiechem przymknąć oko.