Pudding malinowy z chia i musem czekoladowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Pudding:- 1 opakowanie budyniu smak malinowy Delecta
- 2 łyżki cukru
- 500 ml mleka
- 3 łyżki nasion chia
- 2 jaja
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
- ulubiony owoc egzotyczny; na przykład granat
Przygotowanie
Zdrowy i pyszny pudding to ciekawa kombinacja na temat budyniu - z czekoladą i owocami dosłownie rozpływa się w ustach!
- Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie mieszamy z nasionami chia.
- Rozlewamy go do 3-4 miseczek i odstawiamy do wystudzenia.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Jaja dzielimy na żółtka i białka - białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
- Do rozpuszczonej czekolady dodajemy stopniowo ubite białka, a następnie dodajemy żółtka.
- Musem czekoladowym przykrywamy budyń w miseczkach.
- Na wierzchu deseru układamy owoce.
- Miseczki odstawiamy do lodówki na minimum 40 minut.
- Dekorujemy pikiem.
Budyń to smak dzieciństwa - warto uprzyjemnić sobie takim deserem deszczowe popołudnie.