Pudding malinowy z chia i musem czekoladowym

30 min4 porcjeŁatwy

Jaki smak budyniu kojarzy mi się najbardziej z dzieciństwem? Hmm. Chyba malinowy! Kultowy deser z przedszkola czyli budyń śmietankowy z sokiem malinowym, który po wymieszaniu robił się różowy. A jaki jest Wasz ulubiony smak?

Składniki

Dekoracje:

  • ulubiony owoc egzotyczny, na przykład granat

Jak przygotować pudding malinowy z chia ?

Zdrowy i pyszny pudding to ciekawa kombinacja na temat budyniu – z czekoladą i owocami dosłownie rozpływa się w ustach!

  1. Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie mieszamy z nasionami chia.
  2. Rozlewamy go do 3-4 miseczek i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  4. Jaja dzielimy na żółtka i białka – białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
  5. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy stopniowo ubite białka, a następnie dodajemy żółtka.
  6. Musem czekoladowym przykrywamy budyń w miseczkach. Na wierzchu deseru układamy owoce i dekorujemy pikiem.
  7. Miseczki odstawiamy do lodówki na minimum 40 minut.

Malinowy budyń to smak dzieciństwa – warto uprzyjemnić sobie takim deserem deszczowe popołudnie.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...