Podwójnie marchewkowy tort z krokantem z bloga domowe-wypieki.pl
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
1h 30min min.
Składniki
CIASTO:- 1 opakowanie ciasta marchewkowego Delecta
- 3 jaja
- 100 ml wody
- 150 ml oleju
- 80 g świeżej, startej na drobnych oczkach marchewki
- 80 g posiekanej czekolady deserowej
- 400 m śmietanki 36 %
- 1-1,5 łyżki cukru pudru
- 80 g orzechów włoskich Bakalland
- 150 g drobnego brązowego cukru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka masła
- spora szczypta soli
Przygotowanie
Wyjątkowa okazja – taka jak urodziny – wymaga wyjątkowego deseru. Co powiecie na podwójnie marchewkowy tort, który z pewnością do wyjątkowych należy?
- Okrągłą tortownicę o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- W misce mieszamy jaja, wodę i olej, wsypujemy zawartość torebki z ciastem i miksujemy na najwyższych obrotach przez 4-5 min.
- Dodajemy posiekaną czekoladę, odciśniętą z soku marchewkę i krótko mieszamy.
- Gotową masę przelewamy do tortownicy.
- Pieczemy przez 25-30 minut, a po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.
- Orzechy siekamy na drobne kawałki.
- Cukier rozpuszczamy razem w wodą na głębokiej patelni, mieszając co jakiś czas, aby się nie przypalił.
- Dodajemy kolejno masło oraz sól i mieszamy.
- Wsypujemy orzechy mieszając, aby dokładnie zostały pokryte karmelem.
- Gotową masę orzechową rozsmarowujemy na desce wyłożonej folią spożywczą i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Zastygnięty krokant łamiemy na mniejsze kawałki lub rozdrabniamy krótko w melakserze.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
- Dodajemy krokant i mieszamy delikatnie szpatułką.
- Pierwszy krążek ciasta marchewkowego smarujemy kremem.
- Przykładamy kolejnym krążkiem ciasta, na którym rozprowadzamy kolejną część kremu.
- Pozostałym kremem smarujemy boki oraz wierzch tortu.
- Tort chłodzimy minimum 1 h w lodówce.
- Dekorujemy pikiem.
Idealny tort na obchodzenie urodzin. Smacznego!