1h 30min 12 porcji Łatwy 1h
Podwójnie marchewkowy tort z krokantem z bloga domowe-wypieki.pl

Podwójnie marchewkowy tort z krokantem z bloga domowe-wypieki.pl

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta marchewkowego Delecta
  • 3 jaja
  • 100 ml wody
  • 150 ml oleju
  • 80 g świeżej, startej na drobnych oczkach marchewki
  • 80 g posiekanej czekolady deserowej

Nadzienie:

  • 400 m śmietanki 36 %
  • 1-1,5 łyżki cukru pudru
  • 80 g orzechów włoskich Bakalland
  • 150 g drobnego brązowego cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka masła
  • spora szczypta soli

Jak przygotować podwójnie marchewkowy tort ?

Wyjątkowa okazja – taka jak urodziny – wymaga wyjątkowego deseru. Co powiecie na  podwójnie marchewkowy tort, który z pewnością do wyjątkowych należy?

  1. Okrągłą tortownicę o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  3. W misce mieszamy jaja, wodę i olej, wsypujemy zawartość torebki z ciastem i miksujemy na najwyższych obrotach przez 4-5 min.
  4. Dodajemy posiekaną czekoladę, odciśniętą z soku marchewkę i krótko mieszamy.
  5. Gotową masę przelewamy do tortownicy.
  6. Pieczemy przez 25-30 minut, a po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.
  7. Orzechy siekamy na drobne kawałki.
  8. Cukier rozpuszczamy razem w wodą na głębokiej patelni, mieszając co jakiś czas, aby się nie przypalił.
  9. Dodajemy kolejno masło oraz sól i mieszamy.
  10. Wsypujemy orzechy mieszając, aby dokładnie zostały pokryte karmelem.
  11. Gotową masę orzechową rozsmarowujemy na desce wyłożonej folią spożywczą i pozostawiamy do wystygnięcia.
  12. Zastygnięty krokant łamiemy na mniejsze kawałki lub rozdrabniamy krótko w melakserze.
  13. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
  14. Dodajemy krokant i mieszamy delikatnie szpatułką.
  15. Pierwszy krążek ciasta marchewkowego smarujemy kremem.
  16. Przykładamy kolejnym krążkiem ciasta, na którym rozprowadzamy kolejną część kremu.
  17. Pozostałym kremem smarujemy boki oraz wierzch tortu.
  18. Tort chłodzimy minimum 1 h w lodówce.
  19. Dekorujemy pikiem.

Idealny tort na obchodzenie urodzin. Smacznego!

 

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: