Piernikowe pączki - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Dekoracja:

Przygotowanie

Pączki to nie tylko rozwiązanie na na Tłusty Czwartek! W wersji piernikowej łączą najlepsze tradycje - warto ich spróbować!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Mieszamy drożdże z mlekiem, łyżeczką cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, siekamy z masłem i cukrem cynamonowym, dodajemy jaja, drożdże, a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  4. Schłodzone ciasto lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy okrągłe pierniczki.
  5. Na środku każdego z nich, za pomocą grubej słomki, robimy na wylot otworki.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej przygotowane pączki.
  7. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 7-12 minut.
  8. Upieczone pierniczki ozdabiamy polewą czekoladową.
  9. Przed podaniem w pączki wbijamy ulubiony pik.

Klasyczne pączki i wyjątkowy smak - wow, to naprawdę coś niesamowitego, jak można zmienić smak znany od lat. Smacznego!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy