45min 18 porcji Łatwy 3h
Buchciki
Buchciki

Buchciki

Składniki

Ciasto:

Dodatki:

  • 50 g masła

Jak przygotować buchciki?

Idealne na śniadanie czy kolację – z kubkiem kakao lub kawy zbożowej. Warto spróbować – drożdżowe wypieki smakują zwłaszcza najmłodszym.

  1. Jaja i żółtka ubijamy z cukrem na puch.
  2. Dodajemy do ubitych jajek mleko, sól i drożdże.
  3. Przesiewamy do ciasta mąkę i wyrabiamy je przez około 8 minut.
  4. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  6. Wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na 15-20 części.
  7. Z każdej formujemy kulkę, moczymy w rozpuszczonym maśle i układamy na blasze w trzech rzędach. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  8. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku.
  9. Gotowe ciasto dekorujemy ulubiony pikiem i podajemy z dżemem lub z masłem.

Forma drożdżowych kul jest bardzo wygodna – wystarczy oderwać kawałek dla siebie. Idealna opcja na śniadanie z ulubionymi dodatkami.

 

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: