fbpx
Buchciki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Buchciki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 18
czas przygotowania: 45

Składniki

Ciasto:Dodatki:
  • 50 g masła

Przygotowanie

Idealne na śniadanie czy kolację - z kubkiem kakao lub kawy zbożowej. Warto spróbować - drożdżowe wypieki smakują zwłaszcza najmłodszym.

  1. Jaja i żółtka ubijamy z cukrem na puch.
  2. Dodajemy do ubitych jajek mleko, sól i drożdże.
  3. Przesiewamy do ciasta mąkę i wyrabiamy je przez około 8 minut.
  4. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  6. Wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na 15-20 części.
  7. Z każdej formujemy kulkę, moczymy w rozpuszczonym maśle i układamy na blasze w trzech rzędach. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  8. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku.
  9. Gotowe ciasto dekorujemy ulubiony pikiem i podajemy z dżemem lub z masłem.

Forma drożdżowych kul jest bardzo wygodna - wystarczy oderwać kawałek dla siebie. Idealna opcja na śniadanie z ulubionymi dodatkami.  

Buchciki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+