fbpx
Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 30
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej
  • 45 g cukru
  • 35 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 700 g rabarbaru

Przygotowanie

KROK 1:  Mleko i masło umieść w rondelku, podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Przestudź do temp max. 40  stopni C. W misce umieść zawartość torebki z ciastem, dodaj jajka oraz mleko z masłem, zagnieć ręcznie lub z pomocą robota na gładkie ciasto. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wypełnij ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

KROK 2: Rabarbar umyj, osusz i pokrój w nieduże kawałki. 

KROK 3:  Przygotuj kruszonkę: w misce umieść mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło. Rozcieraj w palcach do uzyskania grudek. 

KROK 4: Na wyrośniętym cieście ułóż rabarbar, a następnie posyp kruszonką. Piecz w 180 stopni C przez ok. 45 min, do zrumienienia kruszonki. 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Delektujemy.pl

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+