1h 10 porcji Łatwy 2h
Piernikowe pączki

Piernikowe pączki

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

Jak przygotować piernikowe pączki?

Pączki to nie tylko rozwiązanie na na Tłusty Czwartek! W wersji piernikowej łączą najlepsze tradycje – warto ich spróbować!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Mieszamy drożdże z mlekiem, łyżeczką cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, siekamy z masłem i cukrem cynamonowym, dodajemy jaja, drożdże, a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  4. Schłodzone ciasto lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy okrągłe pierniczki.
  5. Na środku każdego z nich, za pomocą grubej słomki, robimy na wylot otworki.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej przygotowane pączki.
  7. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 7-12 minut.
  8. Upieczone pierniczki ozdabiamy polewą czekoladową.
  9. Przed podaniem w pączki wbijamy ulubiony pik.

Klasyczne pączki i wyjątkowy smak – wow, to naprawdę coś niesamowitego, jak można zmienić smak znany od lat. Smacznego!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...