fbpx
Piernikowe pączki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Piernikowe pączki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Dekoracja:

Przygotowanie

Pączki to nie tylko rozwiązanie na na Tłusty Czwartek! W wersji piernikowej łączą najlepsze tradycje - warto ich spróbować!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Mieszamy drożdże z mlekiem, łyżeczką cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, siekamy z masłem i cukrem cynamonowym, dodajemy jaja, drożdże, a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  4. Schłodzone ciasto lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy okrągłe pierniczki.
  5. Na środku każdego z nich, za pomocą grubej słomki, robimy na wylot otworki.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej przygotowane pączki.
  7. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 7-12 minut.
  8. Upieczone pierniczki ozdabiamy polewą czekoladową.
  9. Przed podaniem w pączki wbijamy ulubiony pik.

Klasyczne pączki i wyjątkowy smak - wow, to naprawdę coś niesamowitego, jak można zmienić smak znany od lat. Smacznego!

Piernikowe pączki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+