fbpx
Piernikowe pączki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Piernikowe pączki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Dekoracja:

Przygotowanie

Pączki to nie tylko rozwiązanie na na Tłusty Czwartek! W wersji piernikowej łączą najlepsze tradycje - warto ich spróbować!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Mieszamy drożdże z mlekiem, łyżeczką cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, siekamy z masłem i cukrem cynamonowym, dodajemy jaja, drożdże, a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  4. Schłodzone ciasto lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy okrągłe pierniczki.
  5. Na środku każdego z nich, za pomocą grubej słomki, robimy na wylot otworki.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej przygotowane pączki.
  7. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 7-12 minut.
  8. Upieczone pierniczki ozdabiamy polewą czekoladową.
  9. Przed podaniem w pączki wbijamy ulubiony pik.

Klasyczne pączki i wyjątkowy smak - wow, to naprawdę coś niesamowitego, jak można zmienić smak znany od lat. Smacznego!

Piernikowe pączki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+