2h 12 porcji Łatwy
Piernikowe lolipopsy

Piernikowe lolipopsy

Składniki

Jak przygotować piernikowe lolipopsy?

Własnoręcznie stworzone lolipopsy są ostatnio bardzo popularne. Mamy zimę, więc czas na ich świąteczną wersję!

  1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczoną i wystudzoną margarynę miksujemy z wodą, jajami i mieszanką do wypieku domowego piernika.
  3. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy ok. 45-50 minut. Stan piernika sprawdzamy patyczkiem.
  5. Z wystudzonego piernika wycinamy foremką choinki lub po prostu trójkąty.
  6. Do każdej „choinki” wbijamy patyczek.
  7. Rozpuszczamy w gorącej wodzie polewę smak czekoladowy Delecta. Polewamy nią pierniki.
  8. Pisaki zanurzamy w całości w gorącej wodzie na 1 min. Kilka razy ugniatamy tubkę do uzyskania jednolitej struktury.
  9. Gdy polewa ostygnie, dekorujemy choinki Fajnymi Pisakami i Decoradą.

Piernikowe choinki na patyku można od razu zabrać w drogę! To wygodny i świąteczny sposób na zabranie słodkości ze sobą.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...