1h 40 porcji Łatwy 1h
Pierniczki Aniołki z konfiturą

Pierniczki Aniołki z konfiturą

Składniki

Jak przygotować pierniczki z konfiturą?

Czy Boże Narodzenie może obyć się bez pierniczków? Oczywiście, że nie! Nasza rodzinka aniołków w tym roku zaskakuje i proponuje pyszne, chrupiące i pachnące korzennymi przyprawami ciasteczka z konfiturą.

  1. Przygotowujemy ciasto na pierniczki wg instrukcji z opakowania, mieszając zawartość opakowania z jajem i masłem (masło w pokojowej temperaturze).
  2. Zagniecione ciasto odstawiamy do zamrażarki na 30 min.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, podsypując mąką i wykrawamy pierniczki przy pomocy foremek dostępnych w opakowaniu. Najlepiej sprawdzą się foremki z aniołkiem z gwiazdką i sercem.
  4. W połowie przygotowanych pierniczków, przy pomocy noża wykrawamy otwory w kształcie gwiazdek lub serduszek.
  5. Tak przygotowane aniołki przenosimy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.
  6. Pieczemy przez 10-13 min. w temp 170°C.
  7. Po wystudzeniu przekładamy aniołki konfiturą, umieszczając na dole pierniczek bez otworu, na górze ten z otworem.
  8. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Piękne, kruche pierniczki z niespodzianką w środku to super propozycja na święta. Ale czy dotrwają? Może lepiej upiec 2 porcje 😊

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: