1h 18 porcji Łatwy
Piernik bez miodu
Piernik bez miodu

Piernik bez miodu

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

Jak przygotować piernik bez miodu?

Piernik nieodłącznie kojarzy się z miodem. Mamy jednak dobrą wiadomość: jeśli zapomnieliście go kupić lub macie alergię na miód, to nadal możecie upiec pyszne ciasto pełne aromatów.

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodajemy masło, mleko, na koniec mąkę i przyprawę do piernika. Mieszamy.
  4. Dodajemy powidła, mieszamy.
  5. Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki i pieczemy do suchego patyczka.
  6. Wystudzone ciasto przekładamy powidłami i polewamy polewą zrobioną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Ozdabiamy wg uznania i wbijamy pik.

Dzień każdego staje się dużo lepszy ze smakiem piernika.

Średnia: 3,50 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...