fbpx
Pierniki toruńskie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pierniki toruńskie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 100

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 400 ml powideł
Dekoracja:

Przygotowanie

Historia toruńskich pierników jest niemal tak długa, jak historia miasta. Dziś możemy upiec pierniczki także w domu. Najważniejsze, żeby doskonale smakowały.

  1. Piekarnik nastawiamy na 170°C (bez termoobiegu).
  2. Gotujemy miód z przyprawami i skórką pomarańczową.
  3. Trzy rodzaje mąki ogrzewamy w garnku na wolnym ogniu, ciągle mieszając lub rozsypujemy na blachę i podgrzewamy w gorącym w piekarniku.
  4. Mąkę łączymy z miodem i mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia, jajo i żółtko, dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy wódkę, wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na bok przykryte, aż ostygnie.
  6. Rozwałkowujemy ciasto na centymetrowy placek i dzielimy na dwa równe prostokąty.
  7. Blaty pieczemy około 10-12 minut.
  8. Ostudzoną część smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy drugą połówką.
  9. Polewę czekoladową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odcinamy róg torebki.
  10. Polewamy wierzch polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
  11. Dekorujemy wybranym pikiem.

Palce lizać!

Pierniki toruńskie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+