fbpx
Pierniki toruńskie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pierniki toruńskie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 100

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 400 ml powideł
Dekoracja:

Przygotowanie

Historia toruńskich pierników jest niemal tak długa, jak historia miasta. Dziś możemy upiec pierniczki także w domu. Najważniejsze, żeby doskonale smakowały.

  1. Piekarnik nastawiamy na 170°C (bez termoobiegu).
  2. Gotujemy miód z przyprawami i skórką pomarańczową.
  3. Trzy rodzaje mąki ogrzewamy w garnku na wolnym ogniu, ciągle mieszając lub rozsypujemy na blachę i podgrzewamy w gorącym w piekarniku.
  4. Mąkę łączymy z miodem i mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia, jajo i żółtko, dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy wódkę, wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na bok przykryte, aż ostygnie.
  6. Rozwałkowujemy ciasto na centymetrowy placek i dzielimy na dwa równe prostokąty.
  7. Blaty pieczemy około 10-12 minut.
  8. Ostudzoną część smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy drugą połówką.
  9. Polewę czekoladową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odcinamy róg torebki.
  10. Polewamy wierzch polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
  11. Dekorujemy wybranym pikiem.

Palce lizać!

Pierniki toruńskie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+