Pierniki toruńskie

  • 0,0
  • Średni
  • 1h 40min
  • 10 porcji
  • 0
Pierniki toruńskie
Pierniki toruńskie

Pierniki toruńskie

  • 0,0
  • Średni
  • 1h 40min
  • 10 porcji
  • 0

Składniki

Kliknij w wybrany produkt z listy,
aby go zaznaczyć

Ciasto:

Nadzienie:

  • 400 ml powideł

Dekoracja:

Przygotowanie

Kliknij w wybrany punkt, aby go zaznaczyć

Historia toruńskich pierników jest niemal tak długa, jak historia miasta. Dziś możemy upiec pierniczki także w domu. Najważniejsze, żeby doskonale smakowały.

  1. Piekarnik nastawiamy na 170°C (bez termoobiegu).
  2. Gotujemy miód z przyprawami i skórką pomarańczową.
  3. Trzy rodzaje mąki ogrzewamy w garnku na wolnym ogniu, ciągle mieszając lub rozsypujemy na blachę i podgrzewamy w gorącym w piekarniku.
  4. Mąkę łączymy z miodem i mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia, jajo i żółtko, dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy wódkę, wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na bok przykryte, aż ostygnie.
  6. Rozwałkowujemy ciasto na centymetrowy placek i dzielimy na dwa równe prostokąty.
  7. Blaty pieczemy około 10-12 minut.
  8. Ostudzoną część smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy drugą połówką.
  9. Polewę czekoladową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odcinamy róg torebki.
  10. Polewamy wierzch polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
  11. Dekorujemy wybranym pikiem.

Palce lizać!

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 50