1h 30min 10 porcji Łatwy 9h
Piernikowe cupcakes

Piernikowe cupcakes

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracje:

Jak przygotować piernikowe cupcakes?

Świąteczne przygotowania w toku! Najlepiej maksymalnie je sobie ułatwić, a babeczki to najlepszy wybór!

  1. Żurawinę moczymy przez noc w mleku.
  2. Rano odcedzamy i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
  3. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru.
  4. Do ubitej śmietany dodajemy na końcu zmiksowaną żurawinę oraz cukier cynamonowy i mieszamy całość, do powstania gładkiej masy.
  5. Krem wstawiamy do lodówki na godzinę.
  6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  7. Rozpuszczamy i studzimy margarynę.
  8. W wysokim naczyniu mieszamy wodę z margaryną, dodajemy jaja, wsypujemy zawartość opakowania i miksujemy około 4 minuty.
  9. Foremki na babeczki wykładamy kolorowymi papilotkami i rozlewamy do nich ciasto równomiernie, do 3/4 wysokości.
  10. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Upieczone muffinki odstawiamy do wystudzenia na 30 minut.
  11. Ciasto na pierniczki przygotowujemy łącząc mieszankę do wypieku ciasta z masłem i jajem, a następnie wstawiamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy, dzielimy na połowę, rozwałkowujemy i wycinamy foremkami dowolne kształty.
  12. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180ºC (bez termoobiegu) piekarnika na 10 minut. Czynności powtarzamy z drugą połową ciasta.
  13. Gotowy krem przekładamy do szprycy i dekorujemy ostudzone babeczki.
  14. Na koniec wierzch każdej z babeczek dekorujemy gotowym pierniczkiem.
  15. W gotowe babeczki wbijamy pik.

To świąteczny wypiek, który nie zajmie nam zbyt dużo czasu,a jest bardzo smaczny. Pora skupić się na przygotowaniach!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...