Jak przygotować pierniczkowe grzybki z kremem?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Zabawa formą w kuchni? Na pewno wszystkim się spodoba – wyjątkowo ciekawe są jesienne, pierniczkowe grzybki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Ciasto na pierniczki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Zagniatamy ciasto na jednolitą konsystencję, dodając do masy jajo oraz tłuszcz.
- Wałkujemy powstałą masę na placek grubości około 5 mm.
- Następnie przygotowujemy blaszkę do muffinków.
- Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta koła o średnicy nieco większej niż średnica otworów na muffinki.
- Placuszki wkładamy do miejsc na babeczki, tak by powstały “miseczki”.
- Pieczemy przez 10-13 minut w nagrzanym piekarniku.
- Z pozostałego ciasta formujemy nóżki grzybków i również pieczemy 10-13 minut.
- Upieczone „miseczki” i nóżki studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.
- Przygotowujemy budyń, mieszając go z mlekiem, po czym studzimy gęstą masę do temperatury pokojowej.
- Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wody.
- Następnie budyń miksujemy z masłem, dodając cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę.
- Upieczone kapelusze oblewamy polewą czekoladową i czekamy aż zastygnie, następnie nadziewamy je kremem i wtykamy upieczone nóżki.
- Na koniec dekorujemy okolicznościowym pikiem.
Podczas pieczenia warto zaprosić do pomocy najmłodszych – takie ciasteczka to pyszna zabawa i smaczny deser!