Pierniczkowe grzybki z kremem budyniowym

2 h 12 porcjiŚredni

Składniki

Nadzienie:

Do ozdobienia:

  • https://www.delecta.pl/dodatki-do-ciast/polewa-smak-ciemnej-czekolady-twarda,prod,15,1.php
Pobierz piki

Wstęp

Uwielbiam Boże Narodzenie! Nie ma nic lepszego od domu pachnącego piernikiem. Migające światełka na choince przypominają mi o tym, jak dawniej przygotowywałam z mamą kruche ciasteczka i pierniczki, które potem wieszałam na drzewku. Dzięki takim słodkim ozdobom od razu można poczuć magię Świąt… Dlatego w tym roku przygotowuję ozdoby razem z moimi dziewczynkami. Myślę, że pierniczkowe grzybki i świąteczny pik sprawdzą się doskonale!

Jak przygotować Pierniczkowe grzybki z kremem budyniowym?

Ciasto zagniatam na jednolitą konsystencję, dodając do proszku jajko oraz masło. Wałkuję powstałą masę na placek grubości ok 5 mm. Następnie przygotowuję blaszkę do muffinków. Za pomocą szklanki wycinam z ciasta koła o średnicy nieco większej niż średnica otworów na muffinki. Placuszki wkładam do miejsc na babeczki, tak by powstały “miseczki”. Piekę 10-13 minut w temperaturze 180ºC bez termoobiegu. Z pozostałego ciasta formuję nóżki grzybków i również piekę kilkanaście minut. Upieczone „miseczki” i nóżki studzę i obsypuję cukrem pudrem.

Krem przygotowuję od ugotowania budyniu, mieszając proszek z 400 ml mleka, po czym studzę gęstą masę do temperatury pokojowej. Żelatynę moczę w łyżce wody i rozpuszczam. Następnie budyń miksuję z masłem, dodając cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Upieczone kapelusze oblewam polewą czekoladową i czekamy aż zastygnie, następnie nadziewam je kremem i wtykamy upieczone nóżki.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...