fbpx
Pierniczkowe grzybki z kremem budyniowym - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pierniczkowe grzybki z kremem budyniowym
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 70

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracja:

Przygotowanie

Zabawa formą w kuchni? Na pewno wszystkim się spodoba - wyjątkowo ciekawe są jesienne, pierniczkowe grzybki.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Ciasto na pierniczki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Zagniatamy ciasto na jednolitą konsystencję, dodając do masy jajo oraz tłuszcz.
  4. Wałkujemy powstałą masę na placek grubości około 5 mm.
  5. Następnie przygotowujemy blaszkę do muffinków.
  6. Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta koła o średnicy nieco większej niż średnica otworów na muffinki.
  7. Placuszki wkładamy do miejsc na babeczki, tak by powstały “miseczki”.
  8. Pieczemy przez 10-13 minut w nagrzanym piekarniku.
  9. Z pozostałego ciasta formujemy nóżki grzybków i również pieczemy 10-13 minut.
  10. Upieczone „miseczki” i nóżki studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.
  11. Przygotowujemy budyń, mieszając go z mlekiem, po czym studzimy gęstą masę do temperatury pokojowej.
  12. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wody.
  13. Następnie budyń miksujemy z masłem, dodając cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę.
  14. Upieczone kapelusze oblewamy polewą czekoladową i czekamy aż zastygnie, następnie nadziewamy je kremem i wtykamy upieczone nóżki.
  15. Na koniec dekorujemy okolicznościowym pikiem.

Podczas pieczenia warto zaprosić do pomocy  najmłodszych - takie ciasteczka to pyszna zabawa i smaczny deser!

Pierniczkowe grzybki z kremem budyniowym - Delektujemy.pl

Pierniczkowe grzybki z kremem budyniowym

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+