1h 10min 12 porcji Łatwy
Pierniczkowe grzybki z kremem budyniowym

Pierniczkowe grzybki z kremem budyniowym

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracja:

Jak przygotować pierniczkowe grzybki z kremem?

Zabawa formą w kuchni? Na pewno wszystkim się spodoba – wyjątkowo ciekawe są jesienne, pierniczkowe grzybki.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Ciasto na pierniczki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Zagniatamy ciasto na jednolitą konsystencję, dodając do masy jajo oraz tłuszcz.
  4. Wałkujemy powstałą masę na placek grubości około 5 mm.
  5. Następnie przygotowujemy blaszkę do muffinków.
  6. Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta koła o średnicy nieco większej niż średnica otworów na muffinki.
  7. Placuszki wkładamy do miejsc na babeczki, tak by powstały “miseczki”.
  8. Pieczemy przez 10-13 minut w nagrzanym piekarniku.
  9. Z pozostałego ciasta formujemy nóżki grzybków i również pieczemy 10-13 minut.
  10. Upieczone „miseczki” i nóżki studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.
  11. Przygotowujemy budyń, mieszając go z mlekiem, po czym studzimy gęstą masę do temperatury pokojowej.
  12. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wody.
  13. Następnie budyń miksujemy z masłem, dodając cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę.
  14. Upieczone kapelusze oblewamy polewą czekoladową i czekamy aż zastygnie, następnie nadziewamy je kremem i wtykamy upieczone nóżki.
  15. Na koniec dekorujemy okolicznościowym pikiem.

Podczas pieczenia warto zaprosić do pomocy  najmłodszych – takie ciasteczka to pyszna zabawa i smaczny deser!

Średnia: 3,25 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...